fredag 23 april 2010

Såg verkligheten i vitögat under gårdagen

I går var jag på rättegång,inget som jag själv var inblandat i utan som stöd åt en anhörig till en anklagad.

Visst har jag varit på rättegångar förut,visserligen bara sett och hört det hela från åhörar bänken eller som vittne men jag har ju i alla fall liite erfarenhet.
I går blev jag för första gången förstummad över hur vårt rättväsen och samhälle faktiskt kan te sej och se ut. hur utsatta en del människor blir pga sitt förflutna osv.

Till att börja med satt en av nämdemännen ( kvinna ) och sov .. Som om inte det var nog såg hon ut som en perfekt kopia av ugglan i barnpogrammet " från A till Ö" .. Ni vet hon som fick lång näsa när hon inte kunde vissa ord .. Tror det var så i alla fall.

Det blev så ruskigt uppenbart att åklagaren var fast besluten att fälla en människa där det inte fanns någon som helst bevisning till skuld i fallet.
Att den anklagade hade klara papper på att ha tagit tag i sitt liv och försöker leva som en "rättskaffens medborgare" hade ingen som helst betydelse .
Det fanns inga små och gamla dommar liggandes inga villkorliga frigivningar heller som kunde paras ihop och leda till straff ..

Däremot efter att ha hört tidigare förhör med dom tre inblandade personerna fanns det en dålig doft av maktmissbruk .. Prestige och en åklagare som verkligen bestämt sej för att här ska till varje pris fällas ..

Vad jag lärde mej av gårdagen är att om man ska ha med någon mer än sej själv bakom ratten ha ett färdigt formulär för passageraren att fylla i. Vart man ska åka och varför .. Vem man ska träffa och varför. Man ska ha koll på vart enda tel samtal man gör .. vart enda ord man skriver i ett sms .. Kunna förklara förkortningar och hur man tänkt när man skrivit det.

Det spelar tydligen ingen roll om en person efter 30 års missbruk kämpat sej till nästan 5 års drogfrihet med provtagning ua varje månad. Att personen skaffat sej bostad och ordnat upp livet .. återfått körkortet och sköter sej. Lägger man sedan till att människan i fråga lever med drogerna runt hörnet varje dag utan att falla tillbaka blir det i mina ögon en stark människa .. Som vårat samhälle lägger skattepengar och dyrbar tid för att återpassa till sin plats .. Dvs tillbaka i skiten igen.

Usch,svårt att återge det hela men ..
Utan att känna nån av dom inblandade i det hela ,bara genom att höra vad som lästes och spelades upp gav det en fadd smak i munnen. Att sedan se en nämdeman sitta och SOVA när någons liv hänger på en skör tråd var rent ut sagt förjävligt. Lovade mej själv där att aldrig dömma katten efter håren igen.